Департаментът Информационни Технологии за Обработка на Сензорни Данни (ИТОСД) в Института за Информационни и Комуникационни Технологии (ИИКТ) към Българската Академия на Науките е създаден през 1988 година. През годините колективът е разрешил редица теоретични и практически проблеми в областта на обработката на сенсорни данни и информация по поръчка на български клиенти (Министерствата на Образованието и Науката, на Промишленото Развитие, на Отбраната, органите за контрол на въздушното движение, Техническия Университет - София и др.). Резултатите от изследванията и разработките са имплементирани в различни R&D проекти за серийно производство на радари в областта на метереологията, системите за наблюдение и контрол по въздух и море, както и за радарни симулатори и CAD системи за проектиране и развитие.

Екипът е разпознат и оценен в международен план след успешното завършване на три R&D проекта в областта на Откриването и Съпровождането на динамични обекти за ELTA Ltd., свързана със самолетната индустрия на Израел.

На 2 юли 2015 г. научният съвет на ИИКТ - БАН реши да бъде осъществено обединяване на секция Математически методи за обработка на сензорна информация и секция Обработка на сигнали и разпознаване на образи под името Математически методи за обработка на сензорна информация. Колективът от бившата секция Обработка на сигнали и разпознаване на образи оформи тематична група в обединената секция. В началото на 2020 г. секцията се преименова на Информационни Технологии за Обработка на Сензорни Данни.

Понастоящем ИТОСД е Българският лидер в проектирането, развитието и оценяването на теоретични и приложни методи, алгоритми и софтуерни библиотеки в областите на интелигентното мултисенсорно наблюдение, видео аналитика и изкуствените невронни мрежи. Използвайки нови математически подходи и съвременни технологии тимът се концентрира върху изпълнението на R&D проекти за пазара, свързани с разрешаване на основните научни проблеми в областите му на компетентност. Колективът се стреми към по-усъвършенствано развитие на изследователската и образователна (Postgraduate и postdoctoral) дейности в ИИКТ в посочените изследователски направления, с цел хармонизирането им със съвременните достижения в Европа и света. Членовете на колектива успешно подпомагат международните IT научни общества, както и НАТО програмата за мир и сигурност като научни рецензенти, и като организатори на световно утвърдени научни конференции и събития.

Колективът разглежда съвместните иновативни R&D проекти с индустриални партньори в България и Европа като обещаваща и благоприятна област за сътрудничество и доказване на научни решения.

Основната цел е усъвършенстването областите на компетентност в образованието, науката и технологиите в изследователските направления на департамента.